a till ö - bra att veta

För vår gemensamma trivsel, skötsel och ordning har vi alla ett gemensamt ansvar, här nedan hittar du information om allt som är bra att veta som medlem i Nya Långenäs Samfällighet.
 

Använd dessa länkar för att snabbare hitta rätt:
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - Å - Ä - Ö


A
Adress (postadress) till Nya Långenäs Samfällighetsförening
Nya Långenäs Samfällighetsförening
c/o Claes Engström
Masurkavägen 4
435 39 Mölnlycke
E-post: styrelsen.nls@gmail.com


Allemansrätten
Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar eller plockar bär.
Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen.
Men, vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.

Rätten att vistas i skog och mark innefattar till exempel inte att hugga ner en julgran. Att ta en gran utan lov på någon annans mark utan tillåtelse från markägaren betraktas som stöld.

 
Allmänningarna
Med allmänning menas en gemensamt ägd (eller nyttjad) jord. Den består ofta av skog, betesmark eller sandtag och inkluderar tillhörande vatten. Ägandet eller nyttjandet kan skötas av en samfällighet eller av kronan (kronoallmänning).

Områdets allmänningar ägs, sköts och förvaltas av samfälligheten. Gräsklippning, plantering och skötsel av gemensamma ytor görs av de boende inom området och organiseras av styrelsen.

Utnyttjande av föreningens mark, det vill säga all mark inom området som ej är medlemmens tomtmark, får inte ske utan att föreningens styrelse har givit tillstånd till detta, till exempel anläggning av gångar, uteplatser, staket eller förråd/annan byggnad.

Observera att det inte är tillåtet att elda utanför tomtgräns, med andra ord på allmänningarna då det ligger ledningar och fiber nedgrävda där. 
Runt vårt område ägs marken av skogsägare och den marken får inte tas i anspråk, användas för eldning, slängas ris och annat trädgårdsmaterial eller göra någon åverkan i någon form.
 
Anslagstavlan
Det sitter en anslagstavla vid Dennis Torg, korsningen Långetjärnsvägen/Tangovägen. Här sätter styrelsen upp utskrifter på de nyhetsbrev som skickas med e-post till medlemmarna.
 
Avfall
Tömning av betongspill eller annat flytande/löst byggmaterial och lösningsmedel i dagvattenbrunnar är absolut förbjudet. Missbruk av detta kommer att medföra ansvar för återställning.
 
Avgifter
Alla hushåll är skyldiga att betala en avgift till Nya Långenäs Samfällighetsförening, NLS. Samfällighetsavgiften fastställs ett år i taget på föreningsstämman och betalas kvartalsvis i förskott. Samfällighetsföreningen har ett antal gemensamhetsanläggningar, exempelvis vägen, som vi förvaltar. För att bekosta underhåll och drift av dessa betalar alla fastighetsägare en avgift till samfälligheten varje kvartal.
 
B
Bad
Badplatsen vid Yxsjön är försedd med en badbrygga samt en flytbrygga som ligger en bit ut i vattnet. Det är Nya Långenäs Fritidsförening som förvaltar bryggan.
 
Bankgiro
Nya Långenäs samfällighetsförenings bankgironummer: 5345-2496.
 
Bilkörning inom området
Hastighetsgränsen inom området är 30 km/h.

Av hänsyn till boende – speciellt alla barn – samt av säkerhetsskäl är det viktigt att alltid köra försiktigt och vara observant. I hela området är vägarna smala med skymmande häckar och flera sträckor saknar gatlyktor vilket gör det svårt att upptäcka gående och andra trafikanter.
 
Biltvätt
Tänk på att när du tvättar bilen på gatan eller garageinfarten rinner vattnet vanligtvis ut i en dagvattenbrunn som inte är ansluten till någon reningsanläggning som kan ta hand om de miljöfarliga ämnena i tvättvattnet. Föroreningar går då direkt ut i något vattendrag.

Enligt Härryda kommun är det inom vattenskyddsområden förbjudet att tvätta bil på hårdgjord yta inom skyddsområde för vattentäkterna Finnsjön, Hällingsjö, Rådasjön och Delsjöarna.

Om du vill spola av lera, grus och damm från bilen ska det göras på en gräsmatta eller grusplan, utan tvättkemikalier och långt ifrån dagvattenbrunnar, vattendrag och dricksvattenbrunnar. Föroreningarna kan då delvis fångas upp istället för att rinna rakt ut.
 
Bygglov och marklov
Styrelsen har inget mandat att fatta beslut när det kommer till att bygglov och marklov. Det är Bygglovsenheten i Härryda kommun som fattar beslut i den typen av ärenden.

För att ändra marknivån, till exempel genom schaktning eller fyllning, kan det behövas ett marklov. Inom detaljplanelagt område krävs det marklov för att ändra marknivån mer än 50 centimeter, till exempel genom schaktning eller fyllning. 

Kontakta dock alltid styrelsen efter beviljat bygglov och marklov.

Länk: www.harryda.se
Kontaktcenter: 031-724 62 00
E-post: bygglov@harryda.se
Ansökan och anmälan går även bra att skicka via post:
Härryda kommun
Bygglovsenheten
435 80 Mölnlycke

Bygga uteplats eller staket?
Styrelsen har inget mandat att fatta beslut när det kommer till att bygga uteplats, staket, mur eller plank. Det är Bygglovsenheten i Härryda kommun som fattar beslut i den typen av ärenden.

Länk: www.harryda.se
Kontaktcenter: 031-724 62 00
E-post: bygglov@harryda.se
Ansökan och anmälan går även bra att skicka via post:
Härryda kommun
Bygglovsenheten
435 80 Mölnlycke
 
Båtplats

Vi har i området en ideell förening, Nya Långenäs Fritidsförening, som vill främja bad och båtplatsen vid Yxsjön.

Hyr du båtplat vid Yxsjön så är det ett krav att du även är med i föreningen. 
 
F
Fasadfärg
Samfälligheten har inget mandat att bestämma vilken färg du målar ditt hus i. Sådana frågor får du vända dig till Härryda kommuns byggnadsnämnd.
 
Friggebod
Du får inte bygga något på samfällighetens mark. Så länge du bygger på din egen mark har inte samfälligheten något mandat att bestämma över vad du gör. Vänd dig till Härryda kommun om du har frågor kring byggregler.

Fritidsföreningen

Nya Långenäs Fritidsförening har bildats och information har skickats till boende genom föreningens styrelse. Det har även bildats en sluten grupp för medlemmarna på Facebook. 

Sök efter: Nya Långenäs Fritidsförening.

 
Föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma hålls en gång per år under april månad.
 
G
NLS gemensamhetsanläggning (GA)
Som fastighetsägare är du automatiskt medlem i Nya Långenäs samfällighet. NLS har tre stycken gemensamhetsanläggningar som vi förvaltar.
 
Beteckning: Härryda Långenäs ga:1
Nyckel:140146753.
Förvaltning: Nya långenäs samfällighetsförening (717907-7065).
Ändamål: Vägar,gång-och cykelvägar, vägbelysning, grönområden.
 
Beteckning: Härryda Långenäs ga:4
Nyckel:140820826.
Förvaltning: Nya långenäs samfällighetsförening (717907-7065).
Ändamål: Vattenledningar med avstängningsventiler och mätare samt avloppsledningar med pumpstationer och brunnar.


Beteckning: Härryda Långenäs ga:7
Förvaltning: Nya långenäs samfällighetsförening (717907-7065).
Ändamål: Förvaltning av naturområde och lekplats.

H
Hundar

Extra uppsikt över hunden 1 mars till 20 augusti
Visste du att man under tiden 1 mars till 20 augusti måste hålla sin hund under extra stor uppsikt ute i naturen? Lagen finns för att skydda vilda djur under den tid på året när de får sina ungar.

Så här står det i Lagen om tillsyn över hundar och katter:
16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund skall hållas kopplad.

Som hundägare plockar man självklart upp efter hunden inom området, och på naturstigar runt området. Är man i skogen kan man iallafall sprätta bort bajset från stigen eller vägen med en pinne.

 
I
Information

Viktig information som publiceras på hemsidan, exempelvis kallelser till föreningsstämma, kommer även att skickas via e-post till alla boende som har lämnat en adress till samfälligheten. För att inte missa någon information är det viktigt att styrelsen har din e-postadress.

Har du ändrat din e-postadress eller inte lämnat den till styrelsen kan du skicka in dina uppgifter via formuläret dom du finner under menyn ”Kontakt”.
 
Internet
NLS har fiber men ingen gemensam internetleverantör.
 
K
Kompostering

All kompostering ska ske på egna tomten. Det är inte tillåtet att slänga gräs, pinnar, jord eller dylikt på samfällighetens mark eller på skogsägarens mark.
 
L
Lekplats

Det finns en lekplats vid Långetjärnsvägen. 
 
M
Marklov

För att ändra marknivån, till exempel genom schaktning eller fyllning, kan det behövas ett marklov. Inom detaljplanelagt område krävs det marklov för att ändra marknivån mer än 50 centimeter, till exempel genom schaktning eller fyllning. 

Kontakta dock alltid styrelsen efter beviljat marklov.

Länk: www.harryda.se
Kontaktcenter: 031-724 62 00
E-post: bygglov@harryda.se
Ansökan och anmälan går även bra att skicka via post:
Härryda kommun
Bygglovsenheten
435 80 Mölnlycke

Motioner
En medlem kan lämna förslag om föreningens verksamhet genom att skriva en motion till stämman som hålls varje år i april. För att en motion ska behandlas på ordinarie stämma ska styrelsen få den senast 31 januari. Styrelsen bereder sedan alla inkomna motioner.

Senast två veckor före stämman ska styrelsen göra motionerna och förvaltningsberättelsen tillgängliga för medlemmarna via e-post.
 
P
Parkering

Det är parkeringsförbud längs områdets smala vägar, men det finns markerade ställen (P) för parkering.


Räddningstjänst ska komma fram i området alla dagar, dygnet runt. Det innebär att vi vuxna måste ta ansvar och parkera våra fordon på tomten och bereda plats för våra gästers bilar.  Alternativt hänvisa gäster till besöksparkeringarna, eller fråga grannen om en extra plats.

Parkering på samfälld gräsyta är inte tillåten oavsett typ av fordon.
Långtidsparkering (flera dagar) av bilar som ej tillhör föreningens medlemmar är inte tillåten. Parkering av skrotbilar är inte tillåten. 


S
Sandning och snöröjning

Sandning och snöröjning inom vårt område utförs av en entreprenad som samfälligheten har avtal med.

Tänk på att ställa sopkärlen innanför tomtgräns. Föraren av plogbilen har inget ansvar för om sopkärl körs på när dessa står utanför tomtgräns.

Var aktsam om markeringsstavar som står längs vägen.

Varje fastighetsägare ansvarar för snöskottning på fastighetens uppfart.

Vid frågor om snöröjning och halkbekämpning kontakta styrelsen via styrelsen.nls@gmail.com
 
Sopor

Samtliga fastigheter har egna sopkärl. Tömning sker varannan vecka. 


När det farliga avfallet och allt som kan materialåtervinnas sorterats ut finns det ofta en rest kvar - soppåsen. Men den kan också återvinnas!
 
Gröna behållarna: Brännbara hushållssopor som blöjor, kuvert, plåster, tops och en mängd annat avfall som inte återvinns på annat sätt blir bränsle i särskilda anläggningar för avfallsförbränning. Det ger både värme och el.

Bruna behållare: Använd alltid de särskilda påsarna för matavfall som delas ut.
Och, se till att inga plastförpackningar eller andra främmande material följer med. Matrester, äggskal, hushållspapper och servetter, blomrester, glasspinnar, tandpetare, godis, kött och fiskben.
 
Till återvinningsbehållare:
Närmaste station ligger på Skinnefjällsvägen, sväng vänster i rondellen efter ICA om du kommer från Nya Långenäs.
 
Stadgar
Föreningens stadgar i sin helhet hittar du under menyn NLS.
 
Städdag
Vi har gemensam städdag i området två gånger per år, en gång på våren och en på hösten. Som regel infaller dessa den första helgfria lördagen i oktober och maj. 
 
T
Tunga transporter

På årsmötet 2010-04-27, beslutades det att debitera en engångsavgift till fastighetsägare enligt anläggningslagen §48a för extra belastning på våra vägar vid ny- och tillbyggen som kräver mark- och bygglov, samt större markjobb som kräver tunga transporter. 

Avgiften tas ut i form av en fördubblad vägavgift det år som bygget påbörjas.

Ska du bygga ut din fastighet, bygga nytt eller ta emot tunga transporter? Då har du anmälningsplikt till vägansvarig i samfälligheten. Detta skall göras innan de tunga transporterna påbörjas. 
 
V
Valberedning

Valberedningen har till uppgift att presentera kandidater till styrelsen. Röstning sker på årsstämman.
 
Vatten & Avlopp
Alla fastigheter i området har kommunalt vatten och avlopp från Härryda kommun, men vi sköter själva om förvaltningen av VA-anläggningen i området samt debitering av avgifterna.

Här hittar du information om VA på Härryda kommuns hemsida.
Länk: www.harryda.se/byggaboochmiljo/vattenochavlopp


Dricksvatten
För dricksvattenledningar ansvarar föreningen fram till och med servisventilen till fastigheten. Förbrukningen mäts genom att  avläsning av vattenmätare en gång per år. Faktureras varje kvartal. Regleras varje år om mängden överstiger eller har varit mindre.
 
Avloppsvatten
Avloppsvatten är ett samlingsnamn för vatten som på något sätt är påverkat av samhället. Här ingår spillvatten och dagvatten.
Spillvatten är förorenat vatten från bad, disk, tvätt, spolvatten från toalett samt vatten från golvbrunn i våtutrymmen.
 
Dagvatten
Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner av från hårdgjorda ytor som vägar, parkeringsplatser, takytor och liknande. Avrinning från förorenade ytor eller ytor med speciella material får till följd att dagvattnet för med sig föroreningar till ledningsnätet och vidare ut till recipienten. Föroreningarnas typ och koncentration varierar beroende på vilken slags yta dagvattnet har runnit över. De vanligaste föroreningarna är tungmetaller, oljor, näringsämnen och toxiska kolväten. Tvätta därför aldrig bilen på gatan!
 
Dräneringsvatten
Dräneringsvatten är vatten som leds bort från marken, till exempel under byggnader eller från åkermark.


För att förhindra stopp i rören och kostsamma reparationer behöver vi alla tänka på hur vi använder avloppet, och informera barnen.
Här är saker som absolut inte får spolas ner i toalettstolen eller i diskhon.
Kanske blir du överraskad över någon av punkterna...

1) Snus och cigarettfimpar
Snus och cigarettfimpar innehåller kadmium, och det vill man inte ha ut i vattnet eller slammet på reningsverket. Släng fimparna och snuset i det brännbara hushållsavfallet – men se naturligtvis till att fimparna slocknat ordentligt först.

2) Hår
Hår tovar ihop sig och orsakar stopp i ledningar, pumpar och reningsverk.

3) Olja och fett
Stopp i avloppsrören kan också bero på stekfett och oljor av olika slag. När fett och olja kommer ner i avloppsrören, stelnar det och kan till slut orsaka en propp på insidan av rören.

4) Kondomer, bindor och tamponger
Ska kastas i papperskorgen. För på vägen till reningsverket orsakar kådisar, bindor, tamponger och liknande föremål problem i form av stopp och driftstörningar.

5) Bomullstussar och tops
Om du tar bort ditt nagellack med en tuss, släng det inte på samma ställe som avfall från din stuss.

6) Våtservetter och tvättlappar
Vanligt toapapper löses upp i vatten. Det gör inte våtservetter och tvättlappar.

7) Mediciner
Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket i stället.

8) Hushållspapper
Hushållspapper är gjort för att kunna suga upp vatten. När hushållspapper spolas ner i toaletten löses det inte upp utan suger åt sig vattnet och sväller. Därför blir hushållspapper i stället till proppar i ledningarna.

 
Vägar
Vägarna inom området ägs och förvaltas av NLS, det vill säga av alla oss medlemmar. Underhållsarbete utförs och betalas av samfälligheten.

Rekommenderad högsta hastighet är 30 km/tim på grund av områdets smala vägar.
Husägaren sköter snöskottning och halkskydd utanför sitt hus vintertid. Vägen och de gemensamma gångvägar och tillfartsvägar skottas och sköts av samfälligheten.

Du ansvarar själv för att rensa vägtrumman vid infarten till din fastighet och att hålla efter sly och grenar i diken på marken vid sidan av vägbanan i anslutning till din fastighet.

Tänk på att de grusade ytorna vid sidan av asfaltering är inte dimensionerade för någon permanent belastning av tyngre fordon varför parkering eller annan uppställning inte är tillåten. Missbruk kan komma att medföra sättningar, sprickbildningar och i förlängningen dyra reparationer.
 
Ä
Ägarbyte

Medela gärna styrelsen när ett ägarbyte sker, det för att ha ett aktuellt fastighetsregister.
E-post: styrelsen.nls@gmail.com